What is the ruling on the ablution of one from whom blood exits from his nose or a wound?
Blood flowing from a wound or a nosebleed does not invalidate ablution. However, performing ablution is recommended to avoid scholarly disagreement with those who make ablution obligatory after blood flows. And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to consume the meat of a sacrifice (Dhabihah) offered as an act of devotion to Allah, seeking His protection for my family?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible to eat from this sacrifice, and the reward [for it] is according to what is given to the poor. And Allah the Exalted knows best.
Is it permissible to read from the Mus-haf during Tarawih prayer?
Yes, it is permissible to read from the Mus-haf during Tarawih prayer, provided that excessive movements that invalidate the prayer are avoided.
However, it is preferable for the imam to be a memorizer of the Quran and to recite from memory.