Is it valid to have Suhoor before sleeping, even if it is before midnight?
Suhoor refers to the pre-dawn meal eaten after midnight to help a Muslim endure fasting. The closer it is to Fajr, the better.
The Prophet ﷺ said: "My Ummah will remain upon goodness as long as they hasten to break the fast and delay Suhoor." [Narrated by Ahmad]
This is because delaying Suhoor makes it more effective in providing strength for worship. However, if there is a risk of Fajr entering while eating, one should refrain from Suhoor out of caution.
The Prophet ﷺ said: "Leave what makes you doubt for what does not make you doubt." [Narrated by Al-Tirmidhi]
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is bleeding that lasts for nine or ten days considered menstruation (Hayd)?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If the duration of the bleeding does not exceed fifteen days, then all of it is considered menstruation (Hayd), even if the regular cycle ('Adah) has changed. And Allah the Exalted knows best.
Is it permissible for a woman to ride a taxi without a Mahram (unmarriageable kin) in order to attend a gathering of knowledge?
It is permissible for the woman to pursue the knowledge that she needs in order to perform the religious requirements due on her if there was nobody to teach her at home, provided that there is no temptation involved. Moreover, we don`t recommend that she rides a taxi without a Mahram although such an act isn`t from the forbidden Khulwah (seclusion).