What is the ruling of Islamic Law on a person who abandons prayer after reaching puberty—is he required to make them up?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Making up missed obligatory prayers is an Islamic duty just as performing them in their proper time is obligatory, and taking care of them takes precedence over performing voluntary prayers. This is established by the practice of our Supreme Prophet (peace and blessings be upon him) when the polytheists distracted him on the Day of the Trench from performing the Asr prayer, so he made it up afterward, as well as the Hadith: "Pay Allah what is due to Him, for Allah is most deserving of fulfillment." (Recorded by Al-Bukhari)
Furthermore, it is valid to make up missed prayers at any time.
Whoever has missed a number of prayers and does not know their exact count, it is obligatory upon them to sincerely repent and exert their utmost effort to estimate their number. If they are unable to determine the exact count, they should base it on what is most probable according to their best judgment. They should then make them up gradually; if one performs one missed prayer alongside every current obligatory prayer, the matter becomes easy and manageable, and with the passage of time, one will complete what is owed, Allah willing. And Allah Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What does "All the deeds of the son of Adam are for him, except fasting" mean?
The Prophet ﷺ said: "Allah, the Almighty, said: 'Every deed of the son of Adam is for him, except for fasting; it is for Me, and I shall reward for it." [Agreed upon]
This means:
● Every deed of the son of Adam may be affected by showing off (riyaa’), except fasting, because only Allah knows whether a person is truly fasting or not.
● The reward for all deeds is known—one good deed is multiplied tenfold—except fasting, as only Allah knows its true reward.
What is the ruling of Islamic Law on performing prayer on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Facing the actual structure of the Ka‘bah (‘ayn al-Ka‘bah) is one of the conditions for the validity of the prayer. The scholars have clarified what is meant by "the actual structure of the Ka‘bah."
Imam ash-Sharwānī (raḥimahullāh) said: "What is meant by its ‘ayn (actual structure) is its physical body, or the airspace directly aligned with it — if the person praying is not inside it. But if he is inside it, then the airspace alone does not suffice; rather, the actual physical structure must be faced, such that even if he faces a projecting part of it measuring roughly two-thirds of a dhirā‘ (cubit) or more, this would be sufficient." [Ḥāshiyat ash-Sharwānī ‘alā Tuḥfat al-Muḥtāj, Vol.1/P.484]
Sheikh al-Qulyūbī (raḥimahullāh) said: "Unlike one who prays outside it — i.e., outside the Ka‘bah — for him the airspace (directly above it) suffices, even if he is higher than it, or even if he is at the location where it (hypothetically) has been demolished." [Ḥāshiyat al-Qulyūbī ‘alā Sharḥ al-Minhāj, Vol.1/P.154]
Accordingly, the prayer is valid on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām, even though these floors are higher than the roof of the Ka‘bah itself. And Allah, the Exalted, knows best.