What is the ruling if a postpartum woman becomes pure before forty days; are acts of worship obligatory upon her, and is she permissible for her husband?
If the postpartum woman becomes definitely pure before forty days, she must perform the ritual bath and perform acts of worship as a pure woman does. What was prohibited for her also becomes permissible, so she becomes permissible for her husband after her bath. The minimum duration for postpartum bleeding is a moment (an instant), and its usual maximum is forty days. Reaching forty days is not a condition; rather, it is sufficient for the blood to stop or to see the white discharge (qassa bayda'). And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on public street water if it gets on a person's clothes or body?
The default ruling is that public street water is pure (tahir). If one is certain of its impurity (najasa), then a small amount that gets on the lower part of a person's clothes or body is overlooked (excused). And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
If someone fasts on the White Days with the intention of making up for missed fasts (qada), will they receive the reward for both voluntary and obligatory fasting?
Making up missed obligatory fasts (qada) is mandatory, and the intention for qada must be specified.
If a person makes up their missed Ramadan fasts on the White Days, they must intend qada, but they may also intend to fast the White Days, and Allah willing, they will receive the reward for both.
This is similar to entering a mosque and praying an obligatory prayer, where the person also earns the reward of Tahiyyat al-Masjid (greeting the mosque) if they intend both.
● If the person missed their fasts due to a valid excuse, they may wait and fast on the White Days.
● However, if they missed the fasts without a valid excuse, they must make up the fasts immediately and should not delay them until the White Days.