Does collecting saliva and swallowing it break the fast?
Swallowing collected saliva does not break the fast, but it is an unnecessary and meaningless act.
Is it permissible to pay the Zakah (obligatory charity) for settling the debt of a deceased relative?
It is impermissible to pay the Zakah for settling the debt of the deceased since Zakah is paid to eligible recipients who are alive. As for the debts of the deceased, they are to be settled from the estate before dividing it amongst the heirs, but if the deceased didn`t leave an estate, then it is desirable for his/her heirs to settle those debts if they can afford them. And Allah Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the Islamic ruling on one who was unable to fast and then regained the ability?
He is not required to make up the fast (Qada) even if he becomes capable of it; whether he regained the ability to fast after paying the fidya (feeding a needy person for each day of missed fasting) or before it, because he was liable for paying it in the first place, so it remains binding upon him. However, if he delayed paying it beyond the first year, nothing is required of him due to the delay. If he is unable to pay it, it does not remain as a debt upon him. And Allah the Exalted knows best.