Is it permissible to pay the Zakah (obligatory charity) for settling the debt of a deceased relative?
It is impermissible to pay the Zakah for settling the debt of the deceased since Zakah is paid to eligible recipients who are alive. As for the debts of the deceased, they are to be settled from the estate before dividing it amongst the heirs, but if the deceased didn`t leave an estate, then it is desirable for his/her heirs to settle those debts if they can afford them. And Allah Knows Best.
What should the one performing the slaughter say at the time of slaughtering the 'aqīqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is Sunnah to say the following supplication at the time of slaughtering the 'aqīqah:
"Bismillāhi wallāhu Akbar, Allāhumma laka wa ilayka, hādhihi 'aqīqatu fulān."
("In the name of Allah, and Allah is the Greatest. O Allah, this is for You and unto You — this is the 'aqīqah of [the child's name].")
This is based on what al-Bayhaqī narrated in Al-Sunan al-Kubrā (Vol.9/P.511), that the Prophet ﷺ said: "Slaughter it in his name and say: In the name of Allah, and Allah is the Greatest. O Allah, this is for You and unto You — this is the 'aqīqah of so-and-so."
And Allah Almighty knows best.
Is Zakah (obligatory charity) due on owned land?
Zakah is due on the land used as an article of merchandise and was originally bought for that end. Zakah is due on it at the end of every lunar year. Its value is estimated, and (2.5%) of the total value of all such lands owned by the questioner is given as Zakah. However, no Zakah is due on the land used for building a house, or an agricultural purpose.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.