How to pay Zakah (obligatory charity) due on articles of merchandise?
Articles of merchandise are estimated by their whole sale market price at the end of each lunar year, and (2.5%) of their value is paid as Zakah whether it (value) went up, or down compared to actual purchasing price, and whether the increase (profit) was in the article itself such as an increase in the animal`s weight, or in the prices themselves. And Allah Knows Best.
What is the ruling on someone who curses the religion or commits an act of disbelief during the day in Ramadan?
Whoever apostatizes (leaves Islam) while fasting, their fast is invalid. Cursing the religion is an act of apostasy (may Allah protect us from it). Such a person must return to Islam by pronouncing the Shahadah (testimony of faith), seek Allah’s forgiveness, refrain from eating and drinking for the rest of the day, and make up for that day’s fast later.
What is the ruling of Islamic Law if the follower (maʾmūm) stands up for the third rakʿah out of forgetfulness while the imam has sat for the middle tashahhud?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If the imam sits for the tashahhud while the follower (maʾmūm), out of forgetfulness, stands up for the third rakʿah, he is obliged to return to his sitting position, since following the imam is obligatory. In this case, no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) is required of him. If, however, he fails to return, his prayer is rendered invalid.
Shaykh al-Islām Imām Zakariyyā al-Anṣārī, may Allah have mercy upon him, states: "If the follower stands up alone out of forgetfulness, he is obliged to return, since following the imam is obligatory... If he does not return, his prayer is rendered invalid, due to his departure from what is obligatory." [Asnā al-Maṭālib,Vol.1/P.190] And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.