What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on a latecomer who joins the imam during the standing position of the first rakʿah but was unable to complete the recitation of al-Fātiḥah?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If a latecomer (masbuq) joins the prayer while the imam is standing, he should begin reciting Sūrat al-Fātiḥah immediately, without pausing to recite the opening supplication (duʿāʾ al-istiftāḥ) or the seeking of refuge (taʿawwudh). If the imam bows before he completes al-Fātiḥah, he follows the imam into the bow and leaves whatever remains of al-Fātiḥah — the imam bears it on his behalf.
It is stated in ʿUmdat al-Sālik (p. 47): "If a latecomer finds the imam standing and is confident that he has enough time to recite the taʿawwudh and al-Fātiḥah in full, he may do so. If he is uncertain, he should neither recite the opening supplication nor the taʿawwudh, but rather begin directly with al-Fātiḥah. If the imam bows before he completes it, he follows him into the bow — provided he had not already begun the opening supplication or the taʿawwudh. If he had begun either of them, he continues reciting al-Fātiḥah for as long as he spent on them." And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on making up the regular pre-Dhuhr *sunnah* (*al-sunnah al-rātibah al-qabliyyah*) for one who missed it in the Dhuhr prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Every timed supererogatory prayer (nāfilah) is recommended (mandūb) to be made up if its time passes. As for a nāfilah that precedes the obligatory prayer, performing it before the farḍ is a matter of proper etiquette (adab); if it is prayed after the farḍ, it is still considered adāʾ (performed within its time). If the time of the farḍ has ended, it is recommended to make up (qaḍāʾ) the nāfilah for one who did not pray it.
Whoever misses the sunnah before Dhuhr, whether with an excuse or without one, it is recommended for him to pray it after the obligatory Dhuhr prayer, within the time of Dhuhr, even at its end, and it counts as adāʾ, not qaḍāʾ. It is also recommended for one who missed the pre-Dhuhr sunnah to pray it before the post-Dhuhr sunnah, in observance of the proper order. It is stated in ʿUmdat al-Sālik wa ʿUddat al-Nāsik (Vol.1/p.60): "What precedes the obligatory prayer has the same time as the obligatory prayer, and performing it before the farḍ is a matter of etiquette; after it, it is adāʾ. What follows the farḍ has its time begin with the performance of the farḍ and end with the end of its time."
If the time of Dhuhr has ended, it is recommended for him to pray both the pre- and post-Dhuhr sunnahs, and they count as qaḍāʾ for both. It is stated in ʿUmdat al-Sālik (1/61): "Every timed nafl, such as the ʿĪd prayer, Duha, Witr, and the regular rawātib of the obligatory prayers, if it is missed, it is recommended to make it up forever." And Allah Almighty knows best.
Are the mother's maternal and paternal uncles, and the father's maternal and paternal uncles, considered among the unmarriageable kin (Maharim)?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
A mother’s maternal uncle and her paternal uncle, as well as a father’s maternal uncle and his paternal uncle, are all considered among the unmarriageable kin (Maharim). And Allah the Exalted knows best.