What is the ruling on Zakat al-Fitr?
Zakat al-Fitr is obligatory upon every Muslim for themselves and for those they are financially responsible for, provided they possess wealth that is surplus to their and their family's needs on the night and day of Eid.
Ibn Umar reported: "The Messenger of Allah ﷺ made Zakat al-Fitr obligatory—one sa‘ (measure) of dates or one sa‘ of barley—upon every Muslim, whether slave or free, male or female, young or old." [Narrated by Al-Bukhari]
Its estimated amount is approximately 2,500 grams of wheat or rice, and the General Iftaa` Department issues an annual ruling specifying its monetary value.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on attending relatives` parties held in public halls, or hotels since if we don`t, we will be subjected to their admonition?
If such parties involve mixing between men and women, or forbidden acts such as listening to songs with sinful lyrics, then attending them is forbidden from the view point of Sharia since people`s admonition is nothing compared to Allah`s, The Almighty`s, wrath.
Is a person who is in a state of Janabah (major ritual impurity due to having a marital intercourse, ejaculation, menstruation, and post-delivery impurities) sinful if he/she goes about his/her daily life activities in that state i.e. without making Ghusl (ritual bath)?
It goes without saying that a Muslim should always be in a state of ritual purity so as to be able to perform prayers and recite Quran. It is from Sunnah (Prophetic tradition) that a Muslim hastens to make Ghusl from Janabah, but he/she is not sinful in case he/she delayed that provided that he/she doesn`t miss prayers. However, it is permissible for him/her to go about their daily activities while in a state of Janabah, but had better bathe in order not to miss any prayer.