What is the ruling of Islamic Law on performing the Witr prayer after the Adhan for Fajr prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The time for Witr prayer begins after the ‘Ishā' prayer and ends with the rising of true dawn (al-fajr aṣ-ṣādiq). If a Muslim performs it at any point within this window, it counts as performed on time.
It is also recommended to make up a missed Witr prayer at any time — whether before or after performing the Fajr prayer, or at any other time of day. On the authority of Abū Sa‘īd al-Khudrī (raḍiyallāhu ‘anh), the Messenger of Allah ﷺ said: "Whoever falls asleep and misses the Witr prayer, or forgets it, let him pray it when he remembers, or when he wakes up." (Related by at-Tirmidhī)
Shaykh al-Islām, Imam Ibn Ḥajar al-Haytamī (raḥimahullāh), says: "The time for Witr prayer is between the ‘Ishā' prayer and the rising of dawn, based on the authentic ḥadīth to this effect. If this time has passed, it is permissible for him to make it up (qaḍā') afterward." [Tuḥfat al-Muḥtāj]. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on the use of an inhaler by a *muḥrim* (a person in the state of *iḥrām*)? [An inhaler is a medicinal device used for inhalation, containing various herbal ingredients.]؟
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for the muḥrim (a person in the state of iḥrām) to use incense (bakhūr), sprays, and inhalers that contain aromatic substances for the purpose of treatment, because the intention is medical treatment, not the use of perfume (taṭayyub). No expiation (fidyah) is required of him for doing so.
It is stated in Ḥāshiyat al-Bujayrimī ʿalā al-Khaṭīb (Vol.2/p.455): “That which is intended for eating or for medical treatment, even if it has a pleasant scent, such as apples, spikenard (sunbul), and the various fragrant spices such as mastic (muṣṭakā), is not forbidden, and no fidyah is due for it, because what is intended for eating or treatment carries no fidyah.”. And Allah Almighty knows best.
Is Zakah (obligatory charity) due on articles of merchandise even if they were stacked in the merchant`s stores for years?
Yes, Zakah is due on goods even if they were stacked in merchant`s stores for years, in this manner Islam struggle against monopoly.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.