What is the ruling of Islamic Law on wearing energy stones?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
There is no objection to a woman adorning herself with precious and semi-precious stones — such as ruby, carnelian, or the like — so long as these are stones that women customarily wear as adornment.
As for what are known as "energy stones," if they are used with the intention of seeking remedy and healing, then such matters are governed by experimentation and scientific study — which either establishes that they have a tangible effect or does not — and all of this operates by the permission and will of Allah, Glorified and Exalted. If studies or practical experience do establish that such stones carry a beneficial effect upon human health, then there is no objection to using them. They are, after all, part of Allah's creation, much like medicinal substances extracted from plants or derived from other created things — provided that the Muslim does not believe that the stone itself is the source of benefit or harm. It is nothing more than a means among the many means that Allah has placed in this world, and the reality of all affairs belongs to Allah alone. And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on forgiving a tenant next month's rent, with the intention of counting it toward zakāh al-māl?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It does not fulfill the obligation to count the rent owed on a house, or a portion of it, in lieu of zakāh. Rather, it is necessary to first transfer ownership of the zakāh amount to the poor person directly; only afterward may he be asked to pay the rent [from that money].
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 112): "If someone gives [money] to a poor person, stipulating that the recipient return it to him in payment of a debt owed to him, or says, 'I am making what you owe me into zakāh, so take it [as such]' — this is not valid. But if he gives it to him with the [unstated] intention that the recipient will use it to repay him, or says, 'Repay what you owe me, so that I may [then separately] give it to you as zakāh,' or the debtor himself says, 'Give it to me, so that I may [then] repay you with it' — this is valid, and there is no binding obligation for the recipient to actually fulfill this [informal understanding]."
We would also remind [the reader] of the ḥadīth of the Prophet ﷺ: "The Muslim is the brother of the Muslim: he does not wrong him, nor does he abandon him [to harm]. Whoever attends to the needs of his brother, Allah, the Mighty and Majestic, will attend to his needs. Whoever relieves a Muslim of a hardship, Allah, the Mighty and Majestic, will relieve him of one of the hardships of the Day of Resurrection. And whoever conceals [the faults of] a Muslim, Allah will conceal him on the Day of Resurrection." (Agreed upon). And Allah, the Exalted, knows best.
"If the fidyah becomes obligatory upon a pregnant or nursing woman because she broke her fast out of fear for her child, is it obligatory from her own wealth, or from her husband's wealth?"
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The fidyah (ransom/compensation payment for breaking the fast) is obligatory from the wife's own wealth, and is not obligatory upon the husband unless he voluntarily chooses to pay it on her behalf.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/P.174): "If the two [the pregnant woman and the nursing mother] fear for the child alone — such as a pregnant woman fearing miscarriage, or a nursing mother fearing that her milk supply would decrease, thereby endangering the child — then both the qaḍā' (making up the missed fast) and the fidyah become obligatory upon them, to be paid from their own wealth." And Allah, the Exalted, knows best.