What is the ruling on congregational prayer performed outside the mosque, and is it a condition that it be performed in a mosque in order to attain the full reward?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is not a condition for attaining the reward of congregational prayer that it be performed in a mosque; however, a Muslim should still be keen to perform his prayers in the mosque, so as not to miss out on immense reward. This is due to the virtue of the mosque and of spending time there (i‘tikāf), the typically larger number of worshippers present, and the additional reward gained through walking to and from the mosque. On the authority of Abū Hurayrah (raḍiyallāhu ‘anh), the Messenger of Allah ﷺ said: "Whoever purifies himself in his house, then walks to one of the houses of Allah to fulfill one of the obligations Allah has prescribed, one of his steps will erase a sin, and the other will raise him a degree [in status]." (Related by Muslim)
Whoever misses congregational prayer at the mosque should still strive to pray in congregation at his workplace, or together with the members of his household. And Allah, the Exalted, knows best.
How do I deal with whispers (waswasa) in ablution and purification?
Whispers in ablution are from Satan, and the Muslim should not pay attention to them. He is not required to re-perform ablution or repeat washing a limb because of waswasa. He should always base his purification on its being valid. It is recommended for him to frequently say "La ilaha illa Allah" (There is no god but Allah), because Satan recoils when Allah is mentioned. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on performing voluntary (nafl) prayer during the time of istiwā' (the sun's zenith) on the day of Jumu‘ah (Friday), and is this ruling specific to someone who has come to the mosque to perform the Jumu‘ah prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to perform voluntary (nafl) prayer during the time of istiwā' (the sun's zenith, i.e., its highest point before noon) on the day of Jumu‘ah (Friday) — whether for someone who is attending the Friday prayer or someone who is not, and whether they are among the people obligated to attend it or not.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.1/P.310): "The more correct position (al-aṣaḥḥ) is that prayer is permissible during this time without restriction — regardless of whether the person will be attending the Jumu‘ah prayer or not." And Allah, the Exalted, knows best.