Is "Bismillāhir-Raḥmānir-Raḥīm" a verse (āyah) of Sūrat al-Fātiḥah?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The basmalah ("Bismillāhir-Raḥmānir-Raḥīm") is, without question, a verse (āyah) of the Noble Qur'an, and according to the Shāfi‘ī school, it constitutes a verse of Sūrat al-Fātiḥah itself. Al-Fātiḥah is a pillar of the prayer, and it consists of seven verses, of which the basmalah is one. The prayer is not valid without reciting it, nor if any of the Fātiḥah's verses, letters, or shaddahs (consonant doublings) are omitted or altered.
It is stated in Bushrā al-Karīm (Vol.1/p.202), from the books of the Shāfi‘ī school: "The basmalah is a complete verse of it [i.e., of al-Fātiḥah] in practice — and it suffices, for this to be established, that there be strong probability (ẓann), especially given that this has come very close to certainty (yaqīn), due to the consensus (ijmā‘) of the Companions on its inclusion in the muṣ-ḥaf [the written text of the Qur'an] in its script, despite their extreme diligence in excluding from it anything that did not genuinely belong to it — to the point that they even [carefully regulated] its diacritical dots and vowel markings." And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on bypassing a nearby mosque for a distant one?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If a distant mosque has a larger congregation (Jama‘ah) while the congregation in the nearby mosque is smaller, and the congregation in the nearby mosque is not adversely affected by the worshiper's absence, then it is better for him to pray in the distant mosque with the larger congregation. However, if the congregation in the nearby mosque would be affected by his absence—such as if he is its Imam, or if his presence encourages others to attend—then praying in the nearby mosque is better. This ensures that the congregation is established in two different locations within the community. This is based on the saying of the Prophet ﷺ: 'A man's prayer offered with another man is purer than his prayer which he offers alone, and his prayer with two men is purer than his prayer with one and if they are more (in number), it is more beloved to Allah, the Mighty the Majestic' (Narrated by Ahmad, Abu Dawood, and An-Nasa'i). And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
When is it Sunnah to slaughter the 'aqīqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is Sunnah for the 'aqīqah to be slaughtered on the seventh day from the birth of the newborn. According to the sounder position, the day of birth itself is counted as the first of the seven days. Thus, for example, if the child is born on a Saturday, the 'aqīqah is to be slaughtered on the following Friday. If the child is born at night, the count begins from the day that follows. And Allah Almighty knows best.