Should the Zakah (obligatory charity) giver tell the poor recipient that this is the Zakah of his money?
No, he shouldn`t. But, the Zakah giver should make an intention in his heart that it is the Zakah of his money when paying it to the poor. And Allah Knows Best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on Jumu‘ah (Friday) prayer for a traveler, and what are the conditions for it to be waived from him?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Jumu‘ah (Friday) prayer is not obligatory upon a traveler, whether on a long or short journey, provided that — according to the Shāfi‘ī school — he departs from his place of residence before the time for Fajr prayer begins, and that he does not intend to stay in the place he travels to for four days or more, excluding the day of arrival and the day of departure. If he intends to stay longer than that, he may not make use of the travel concession simply by arriving in that town. If he begins his journey after the adhān for Fajr has already been called, then Jumu‘ah prayer remains obligatory upon him, whether in his own town or in any town where Jumu‘ah is being held.
It is stated in Bushrā al-Karīm (Vol.1/p.383), from the books of the Shāfi‘ī school: "Jumu‘ah [prayer] is not obligatory upon a traveler on a permissible journey, whether long or short, if he departs from his place of residence before Fajr."
A "short journey" refers to travel covering a distance shorter than that of a long journey — that is, less than (81 km). The traveler begins to be entitled to travel concessions once he passes beyond the built-up limits of his town. And Allah, the Exalted, knows best.
If a woman becomes pure from menstruation before the Fajr Adhan in Ramadan, is she required to fast?
If a woman becomes pure (from menstrual period) before the Fajr Adhan, she must fast, as the impediment preventing her from fasting has been removed. The Sharia maxim in this regard states: "When the impediment is removed, the obligation returns."
She should then make the intention to fast before Fajr and perform ghusl (ritual purification) for prayer, whether before or after Fajr.