For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on performing prayer on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Facing the actual structure of the Ka‘bah (‘ayn al-Ka‘bah) is one of the conditions for the validity of the prayer. The scholars have clarified what is meant by "the actual structure of the Ka‘bah."
Imam ash-Sharwānī (raḥimahullāh) said: "What is meant by its ‘ayn (actual structure) is its physical body, or the airspace directly aligned with it — if the person praying is not inside it. But if he is inside it, then the airspace alone does not suffice; rather, the actual physical structure must be faced, such that even if he faces a projecting part of it measuring roughly two-thirds of a dhirā‘ (cubit) or more, this would be sufficient." [Ḥāshiyat ash-Sharwānī ‘alā Tuḥfat al-Muḥtāj, Vol.1/P.484]
Sheikh al-Qulyūbī (raḥimahullāh) said: "Unlike one who prays outside it — i.e., outside the Ka‘bah — for him the airspace (directly above it) suffices, even if he is higher than it, or even if he is at the location where it (hypothetically) has been demolished." [Ḥāshiyat al-Qulyūbī ‘alā Sharḥ al-Minhāj, Vol.1/P.154]
Accordingly, the prayer is valid on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām, even though these floors are higher than the roof of the Ka‘bah itself. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on a menstruating woman (ḥā'iḍ) reciting the Islamic ruqyah (Qur'anic/spiritual healing)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible for a person in a state of janābah (major ritual impurity), or a menstruating woman (ḥā'iḍ), or a woman in postpartum bleeding (nufasā'), to recite for the purpose of ruqyah (spiritual/Qur'anic healing), even if this includes some verses of the Noble Qur'an — whether recited from memory or by looking at the Muṣ-ḥaf (the physical copy of the Qur'an) without touching or carrying it — provided that the intention behind the recitation is ruqyah, protection (taḥṣīn), and remembrance (dhikr), not the intention of tilāwah (Qur'anic recitation as an act of worship in itself). This remains permissible even if what is recited is an entire sūrah, such as Sūrat al-Mulk.
Imam al-Khaṭīb ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "It is lawful for a person in janābah to utter its [the Qur'an's] remembrances and other content — such as its admonitions, its narratives, and its rulings — so long as it is not with the intention of [reciting] Qur'an. [This is] like his saying upon mounting [a vehicle]: 'Glory be to Him Who has subjected this to us, and we could never have accomplished this [by ourselves]' [Sūrat az-Zukhruf: 13] — meaning, [could never have] been capable of it — or upon a calamity: 'Indeed we belong to Allah, and indeed to Him we shall return'... In fact, my teacher, ash-Shihāb ar-Ramlī, issued a fatwā that even if he recited the entire Qur'an without the intention of [reciting] Qur'an, it would be permissible." [Summarized from Mughnī al-Muḥtāj, Vol. 1/P.217] And Allah, the Exalted, knows best.
How should the udhiyah be distributed?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is obligatory to give the poor a portion of the meat from a voluntary sacrifice (Udhiyah al-Tatawwu’), which should not be less than approximately half a kilogram of raw meat. Other parts do not suffice for this obligation, such as the liver, tripe, or intestines.
It is Sunnah for the one offering the sacrifice to divide it into thirds: one-third for himself and his household to eat, one-third to be given as charity to the poor, and one-third to be given as a gift to friends and neighbors, even if they are wealthy. And Allah the Almighty knows best.