For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on a person who abandons prayer after reaching puberty—is he required to make them up?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Making up missed obligatory prayers is an Islamic duty just as performing them in their proper time is obligatory, and taking care of them takes precedence over performing voluntary prayers. This is established by the practice of our Supreme Prophet (peace and blessings be upon him) when the polytheists distracted him on the Day of the Trench from performing the Asr prayer, so he made it up afterward, as well as the Hadith: "Pay Allah what is due to Him, for Allah is most deserving of fulfillment." (Recorded by Al-Bukhari)
Furthermore, it is valid to make up missed prayers at any time.
Whoever has missed a number of prayers and does not know their exact count, it is obligatory upon them to sincerely repent and exert their utmost effort to estimate their number. If they are unable to determine the exact count, they should base it on what is most probable according to their best judgment. They should then make them up gradually; if one performs one missed prayer alongside every current obligatory prayer, the matter becomes easy and manageable, and with the passage of time, one will complete what is owed, Allah willing. And Allah Almighty knows best.
There are olive trees within the precincts of the mosque, and my father covers the costs of electricity, water, and other needs of the mosque. Is it permissible for him to take the olive harvest?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
If trees and fruit-bearing crops are planted in a mosque for the mosque itself, they may only be spent on the mosque’s interests. If they were planted for the public way (musabbalah), that is, for the general public, then any Muslim who enters the mosque may eat from them. If the planter’s intention is unknown, they are treated like those dedicated for public use, wherever custom has so run.
It is stated in Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.6/p.295): “The fruit of a tree planted for the mosque within it is not freely permitted without compensation. Rather, the imam spends its equivalent value on the mosque’s interests. The tree left its planter’s ownership here without any verbal declaration because of the evident indication. The case of planting it for the mosque excludes planting it as musabbalah, in which case eating from it without compensation is permissible, and likewise if his intention is unknown, where custom has so run. The tree may be uprooted from the mosque if the imam sees fit. Indeed, if he makes the plot a mosque while a tree stands in it, the imam may uproot it, even if the endower included it within the endowment (waqf).”
The father is a donor (mutabarriʿ), so he is not entitled to take anything in return for his donation to the mosque.
The Ministry of Awqāf is the body that supervises the affairs of endowments, so it must be consulted and the Sharīʿah and administrative instructions regulating such matters must be considered. And Allah Almighty knows best.
A pregnant woman has iron deficiency. When she showers, she becomes very tired and feels cold. What is the ruling on tayammum in this situation?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
One should not resort to tayammum (dry ablution) as a substitute for the obligatory ghusl (ritual bathing) so long as it remains possible to use water — for example, by heating the water, warming the place where the bathing takes place, or taking other similar precautions. However, if such measures prove ineffective, or are simply not possible to carry out, and performing ghusl [with cold water] would result in severe harm, then tayammum becomes permissible in that case, due to genuine inability to use water on account of the harm that would result, as described in the question. That said, she must make up (qaḍā') the prayers she performed using this tayammum.
It is stated in Bushrā al-Karīm: "One should not perform tayammum on account of cold unless warming the limbs fails to remove the aforementioned harm, and no means are available to heat the water — such as a vessel, firewood, or fire — and one fears [that using cold water would result in] any of the harms mentioned earlier in the discussion on illness: danger to life, loss of function in a limb, the onset or worsening of an illness, delayed recovery, or the [visible bodily] blemish mentioned in that discussion on illness. In such a case, tayammum becomes permissible due to the harm involved, but the prayer must still be made up afterward (qaḍā'). If, however, warming the body proves effective, or the means to heat the water are available, or none of the aforementioned harms are feared — then tayammum is not permissible, even if using the water causes some degree of discomfort or pain, since mere discomfort alone does not permit resorting to tayammum." And Allah, the Exalted, knows best.