Is it permissible for one who sacrifices on behalf of another, with the latter's permission, to eat from the sacrifice?
It is permissible for someone who sacrificed on behalf of another with their permission to eat from it with their permission, and they stand in their place (act as their representative) in distributing it.
It is stated in Nihayat al-Muhtaj ila Sharh al-Minhaj (Vol.8/P.141): "And he—meaning the one sacrificing on his own behalf, provided he has not apostatized—has the right to eat from a voluntary sacrifice and his sacrificial gift; rather, it is recommended. As for an obligatory sacrifice, it is forbidden for him to eat from it, whether it was designated as such initially or as a liability in his dhimmah. And excluded by what has preceded is if he sacrifices on behalf of another, or if he apostatized, then it is not permissible for him to eat from it, just as it is absolutely impermissible to feed a disbeliever from it."(The text I found indicates the impermissibility of eating) ???
And it is stated in Hashiyat al-Jamal ‘ala Sharh al-Manhaj (Vol.5/P.262): "If a person offers a sacrifice on behalf of a living person with their permission, does he act as their representative in distributing it—on the grounds that permission to sacrifice is permission to distribute it—or does it depend on their explicit permission? This requires consideration, but the first view is not far-fetched." And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on performing the Duha (forenoon) prayer before its time has begun, because I go to school early in the morning?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The Duha (forenoon) prayer is not valid if performed before its time has begun. Its time starts when the sun has risen to a noticeable height, that is, approximately fifteen minutes after sunrise, and it ends when the sun reaches its zenith (zawāl), shortly before the Dhuhr (noon) prayer. It is stated in Mughni al-Muhtaj (Vol.1/p.455): “Its time is from the rising of the sun [to a spear’s height] until the zenith.”
Accordingly, the Duha prayer is not valid if offered before the sun has risen, and its time remains open until just before Dhuhr. It may be performed at any time at school, during the break between classes or during recess. And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for a woman to offer the obligatory prayer after Adhaan (call for prayer), and before Iqamah (The announcement that the prayer is about to begin) in the mosque?
Yes, it is permissible for a woman to offer the obligatory prayer immediately after the Adhan and before the Iqamah in the mosque. And Allah Knows Best.