For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
When is a child instructed to fast?
A child is instructed to fast at the age of seven if they are capable of fasting and have reached the age of discernment, by analogy to prayer. They should be encouraged but not forced, so they can become accustomed to it. It is obligatory for their guardian, whether a father or another, to instruct them.
Is it permissible to combine Zuhr and Asr prayers for being occupied with a wedding ceremony?
No, it isn`t permissible to combine Zuhr and Asr, or Maghrib and Isha because of being busy with a wedding since the exemption for combining prayers is based on lawful excuses, and this isn`t one of them. And Allah Knows Best.
Is it permissible to use unscented petroleum jelly (Vaseline) during ‘Umrah, in order to prevent skin chafing or irritation?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
According to the Shāfi‘ī school, it is permissible for someone in the state of iḥrām to use oils and creams free of perfume/fragrance on parts of the body other than the head and beard, for a genuine medical need — such as preventing skin chafing or irritation. However, applying them to the head or beard remains unlawful.
Shaykh al-Islām, Imam an-Nawawī (raḥimahullāh), says in al-Majmū‘ (Vol.7/P.279): "Oils are of two types: the first is an oil that is neither perfumed itself nor contains any perfume — such as olive oil, sesame oil, ghee, butter, walnut oil, almond oil, and similar oils. The use of this type is not unlawful anywhere on the body, except on the head and beard — where its use is unlawful without any disagreement [among the scholars]." And Allah, the Exalted, knows best.