Is it obligatory to make up all missed prayers?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
Making up missed prayers (qaḍāʾ) is a sharʿī obligation, established by the practice of the Prophet ﷺ himself — when the disbelievers preoccupied him on the Day of the Trench and he missed the ʿAṣr prayer, he made it up afterward. This is further affirmed by the ḥadīth: "Fulfil what you owe to Allah, for Allah is most deserving of being fulfilled." (Reported by al-Bukhārī.)
Accordingly, a person who has missed prayers should set aside his voluntary and Sunnah prayers and replace them with make-up prayers in their stead. There is no objection to making up one missed prayer alongside each obligatory prayer that is performed — praying the equivalent missed prayer together with each current obligatory prayer as a practical and manageable way of gradually clearing one's debt of missed prayers. And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the wisdom and purpose behind the 'aqīqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Among the wisdoms and purposes of the 'aqīqah are the following:
First: Expressing joy at the blessing of Allah the Almighty, rejoicing in the newborn, and giving thanks to Allah for this gift. Allah the Almighty says (what means): "If you are grateful, I will surely increase you." [Ibrāhīm/7]
Second: Proclaiming and publicising the lineage (nasab) of the child — and the 'aqīqah serves as an appropriate and fitting means to this end.
Third: Gladdening the hearts of family members, relatives, friends, and the poor by gathering them together over a shared meal. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on men wearing rings (those made of silver and of other metals, such as iron), and are there conditions for men wearing rings?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is sunnah for men to wear a silver ring on the right hand, following the practice of the Prophet (peace and blessings be upon him). It is reported in Ṣaḥīḥ al-Bukhārī, on the authority of Anas ibn Mālik (may Allah be pleased with him), that the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) took a silver ring and had “Muḥammad Rasūl Allāh” engraved on it. He said: “I have taken a ring of silver and had ‘Muḥammad Rasūl Allāh’ engraved on it, so let no one engrave the like of its engraving.”
It is a condition that the silver ring not exceed the size customary in the local norm (ʿurf). If it does, that is extravagance (isrāf). A ring made of a metal other than silver, such as iron or copper, is permissible to wear without disapproval (karāhah), except gold, which is forbidden (ḥarām) for a man to wear.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.1/p.586): “It is permissible, without disapproval, to wear a ring of iron or lead. It is sunnah for a man to wear a silver ring on the little finger of his right or left hand. Wearing it on the right is better, and it is permissible on the left, and on both together.”
It is also stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.97): “It is lawful for him, that is, the man, and likewise the khunthā (person of indeterminate sex), indeed all the more so, to wear a ring of silver, by consensus (ijmāʿ), because the Prophet (peace and blessings be upon him) took a ring of silver, narrated by the two Shaykhs (al-Bukhārī and Muslim). Wearing it is in fact sunnah, whether on the right or the left, though the right is better according to the sound position, as stated in the chapter on clothing in al-Rawḍah… The Shāfiʿī jurists did not specify the permitted size of the ring, and they probably relied on custom (ʿurf), that is, the custom of that country and the habit of people of his standing in it. Whatever exceeds that is extravagance, as they said regarding a woman’s anklet. This is the reliable position (al-muʿtamad).” And Allah Almighty knows best.