For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Should a prayer performer who forgets to offer the middle Tashahod (saying ash-hadu anala ilaha ila-alah) offer Sujood As-Sahw (prostration of forgetfulness)?
He/she should offer two prostrations of forgetfulness at the end of the prayer. And Allah Knows Best.
What is the correct point at which to raise the hands when standing up for the third rak‘ah (after the middle tashahhud)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Raising the hands while saying the takbīr [when rising for the third rak‘ah] is a recommended sunnah, and omitting it does not affect the validity of the prayer. The proper time for this is after rising from the middle tashahhud, once one has fully stood up.
It is stated in I‘ānat aṭ-Ṭālibīn (Vol.1/P.158): "His statement, 'and rising from the first tashahhud' — meaning, this manner [of raising the hands] is also a sunnah when he rises from the first tashahhud, that is, when he stands upright from it.
Consider [the question]: when precisely does the raising of the hands begin? Is it at the very start of rising from the first tashahhud, or after he has reached the minimum position of rukū‘ [i.e., once fully upright]? The apparent, [correct] view is the latter — even though the outward wording [of the text] might suggest the former — because at the very start of his rising, he is still relying on both hands [to push himself up, and therefore cannot yet raise them]."
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 53): "If his prayer extends beyond two rak‘ahs, he sits after them in the iftirāsh position, recites the tashahhud, and sends blessings upon the Prophet ﷺ alone, without [mentioning] his family [at this point]. He then stands while saying the takbīr, supporting himself with his hands; and once he has stood upright, he raises them level with his shoulders." And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on a woman who learns of her divorce or her husband's death after her *ʿiddah* has ended? And does the *ʿiddah* of a woman who abandoned mourning (*iḥdād*) for the whole period of the *ʿiddah*, or part of it, still end, even though she knew that abandoning it is forbidden?**
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The waiting period of a widow who is not pregnant is four months and ten days, based on the saying of Allah Almighty (which means): “And those of you who die and leave wives behind, they shall wait concerning themselves for four months and ten days” [al-Baqarah/234]. If she is pregnant, her ʿiddah ends with the delivery of her child. The ʿiddah is calculated by lunar months and begins from the date of death.
If her ʿiddah ends before she learns of her husband’s death, or of his divorcing her, she does not observe the ʿiddah upon learning of it, because her ʿiddah has already ended.
It is stated in al-Bayān fī Madhhab al-Imām al-Shāfiʿī (Vol.11/p.41), one of the books of the Shāfiʿī school: “If a man divorces his wife, or dies while he is absent from her, her ʿiddah is from the time of the divorce or from the time of death. If she does not know of the divorce or the death until her ʿiddah period has ended, then her ʿiddah has ended. If she learns of it before the end of the ʿiddah period, she completes her ʿiddah counting from the time of the divorce or death.”
As for a woman who abandoned mourning throughout the ʿiddah while knowing that it is forbidden, she is sinful, although her ʿiddah has nonetheless ended. And Allah Almighty knows best.