What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
Is it permissible for one who sacrifices on behalf of another, with the latter's permission, to eat from the sacrifice?
It is permissible for someone who sacrificed on behalf of another with their permission to eat from it with their permission, and they stand in their place (act as their representative) in distributing it.
It is stated in Nihayat al-Muhtaj ila Sharh al-Minhaj (Vol.8/P.141): "And he—meaning the one sacrificing on his own behalf, provided he has not apostatized—has the right to eat from a voluntary sacrifice and his sacrificial gift; rather, it is recommended. As for an obligatory sacrifice, it is forbidden for him to eat from it, whether it was designated as such initially or as a liability in his dhimmah. And excluded by what has preceded is if he sacrifices on behalf of another, or if he apostatized, then it is not permissible for him to eat from it, just as it is absolutely impermissible to feed a disbeliever from it."(The text I found indicates the impermissibility of eating) ???
And it is stated in Hashiyat al-Jamal ‘ala Sharh al-Manhaj (Vol.5/P.262): "If a person offers a sacrifice on behalf of a living person with their permission, does he act as their representative in distributing it—on the grounds that permission to sacrifice is permission to distribute it—or does it depend on their explicit permission? This requires consideration, but the first view is not far-fetched." And Allah the Almighty knows best.
Is it permissible for an elderly person, a pregnant woman, or someone with a chronic illness to pay fidyah before Ramadan begins?
It is not permissible for an elderly person, a pregnant woman, or someone with a chronic illness to pay fidyah before Ramadan begins.
Additionally, it is not allowed to pay fidyah for more than one day in advance, because fidyah is a substitute for fasting, and fasting is not yet obligatory at that time.
However, it is permissible to pay fidyah for a single day in advance, by analogy with paying zakat up to one year in advance.
I own a pharmacy and have only merchandise. A full year (*ḥawl*) has passed and I have no cash. How do I pay the zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Zakāh must be paid immediately from the day it becomes due, and delaying it is forbidden when one is able to pay it, because it is the right of the poor, and it is forbidden to delay giving people their rights except for a valid Sharīʿah excuse. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “In our school, zakāh must be paid out immediately. Once it becomes due and he is able to pay it, it is not permissible to delay it. If he is unable, he may delay it until he is able. If he delays it after being able, he is disobedient and becomes liable for it.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.5/p.333]
If cash is not available to pay the zakāh and the only option is to pay in installments, he must pay it, even if in installments, from the proceeds of the merchandise that is sold after the time the zakāh became due, by deducting a set amount from each day’s takings. And Allah Almighty knows best.