Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(224): "Exhuming a Graveyard to Build a School in it is Prohibited"

Date Added : 26-05-2016

 

Resolution No.(224) (7/2016) by the Board of Ifta`, Research and Islamic Studies:

"Exhuming a Graveyard to Build a School in it is Prohibited"

Date: 5/Sha`ban/1437, corresponding to 12/5/2016 AD.

 

 

All perfect praise be to Allah, The Lord of the Worlds, and may His blessings and peace be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

During its sixth session held on the above date, the Board reviewed the question-originally sent by the UNRWA-of His Excellency the Minister of Endowments about the ruling of Sharia on the above issue?

According to Sharia, graveyards are of great sanctity and Muslims must show respect to their inhabitants and protect them against harm, as indicated in the following Prophetic tradition: "Breaking a deceased body’s bones is exactly like breaking them when he is alive.” {Related by Abu Dawood}.

Therefore, Muslim jurists haven`t permitted exhuming graves for no legitimate necessity until the bones have transformed into earth, which isn`t the case with [An-Nadeef Graveyard] since it contains fresh graves, as shown by the report of the special committee formed to that purpose.

In conclusion, it isn`t permissible to exhume the graves of " An-Nadeef Graveyard" for building a school there. And Allah Knows Best.

 

 

Chairman of the Iftaa Board, Sheikh Abdulkareem  Al-Khasawneh

Dr.Hail Abdulhafeez/Member Prof. Abdulnasser Abulbasal/ Member

Dr. Yahia Al-Botoosh/ Member

Dr. Sa`eed Hijjawi/ Member

Dr. Mohammad Khair Al-Eesa/ Member

Dr. Khalid Woraikaat/ Member

Prof. Abdullah Al-Fawwaz/ Member

Dr. Mohammad Al-Khalayleh

Dr. Mohammad Al-Zou`bi/ Member

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

What is the ruling on wiping over socks?

It is not permissible to wipe over most common socks today because the conditions for wiping are not met. The concession was reported for wiping over leather socks (khuff) and socks (jowrab) with conditions: They must be thick, not allowing poured water to penetrate, enable one to walk in them, be worn while in a state of purity (from ablution), cover the entire foot up to the ankles (meaning covering the protruding ankle bones), and not be torn. And Allah the Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling on performing Tahajjud after the Witr?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible for one who has prayed the Witr to perform voluntary (Nafl) prayers after it. However, it is preferable for the Witr to be the final prayer of the night. Therefore, if a person is confident that they will wake up during the night for Tahajjud, it is recommended for them to delay the Witr until after the Tahajjud. Conversely, if one fears they may not wake up, they should perform the Witr before sleeping.
 
Al-Khatib al-Shirbini (may Allah have mercy on him) stated: 'It is not disliked (Makruh) to perform Tahajjud after the Witr, but it is not recommended to do so intentionally.' [Mughni al-Muhtaj, Vol. 1/P.454]. And Allah the Exalted knows best."

 

 

What is the ruling on the follower`s prayer if the Imam stands for a fifth rak`ah?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
If the Imam stands up for an extra unit (rak‘ah) of prayer out of forgetfulness, he must return to the sitting position as soon as he remembers, and he should perform the prostration of forgetfulness (Sujud al-Sahw). It is the duty of the congregants (Ma’mumin) behind him to remind him. However, if the Imam is in a state of doubt regarding the extra unit (and not certainty), it is not permissible for him to return.
 
As for the congregants: anyone who is certain that the Imam has stood for an extra unit is forbidden from following him. In this case, the follower has two choices: either intend to separate from the Imam (Mufaraqah) and finish the prayer alone, or wait for the Imam in the sitting position and perform the final salams with him—the latter being the preferred option. If a follower knowingly follows the Imam into an extra unit, their prayer becomes invalid. However, if a follower is in doubt and not certain of the mistake, they must continue following the Imam, as the Imam was appointed to be followed.
 
It is stated in Al-Majmu’ (Vol.4/P.145): 'If [the Imam] stands for a fifth rak‘ah, the follower should not follow him, even if it is assumed that the Imam might have omitted a pillar from a previous unit; because if the reality is known, following him is impermissible since the follower has certainly completed their own prayer. Even if the follower had missed a previous unit (Masbuq) or was in doubt about performing a pillar like the Fatihah, and the Imam stood for the fifth, it is not permissible for the latecomer to follow him in it. This is because we know that this unit is not counted for the Imam and that he is mistaken in performing it.' And Allah the Exalted knows best.