Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(39): "Ruling of Sharia on Bahaism"

Date Added : 03-12-2015

 

Resolution No.(39): "Ruling of Sharia on Bahaism"

Date: 25/6/1417 AH, corresponding to 7/11/1996

 

The Board has received the following question: 
What is the ruling of Sharia on Mr. (X`s) request to obtain a family register for the first time, taking into consideration the fact that he embraces Baha'ism?
Answer: All prefect praise be to Allah, The Lord of The Worlds; and may His blessings and peace be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.
The Board is of the view that it isn`t permissible to register the religion of the above mentioned person in his family register or passport because the Hashemite Kingdom of Jordan doesn`t recognize "Baha'ism" and any Muslim who converts to it is considered an apostate and takes the rulings of Sharia on apostates. Moreover, in the official records and documents he remains a Muslim based on his father`s family register until a Sharia court rules that he is an apostate. And Allah Knows Best.

 

 

Chairman of the Iftaa`Board, Chief Justice, Deputized Mufti of Jordan, Izzaldeen Al-Tamimi

Sheikh Sa`eid Hijjawi

Dr. Yousef Ghyzan

           Dr. Abdulsalam Al-Abbadi

          Dr. Mahmood Al-Bhakeet

Dr. Fat-hi Alduraini

                   Sheikh Mahmoud Al-Shewayat

         Dr. Mahmood Al-Sartawi

        Sheikh Na`eim Mujahid

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

Does the fast become invalid if water from rinsing the mouth reaches the stomach while performing ablution?

If water reaches the stomach without the fasting person exceeding normal rinsing or being excessive, their fast remains valid.
However, if they exceed the normal practice or exaggerate in rinsing, causing water to enter the stomach, their fast is invalid.
This is because excessiveness in rinsing is prohibited for a fasting person, as the Prophetﷺ said: "Exaggerate inhaling water during ablution, except when you are fasting." [Narrated by the Four Imams]
Transgression (Ta‘addi) refers to rinsing the mouth more than three times, while exaggeration (Mubalaghah) includes gargling, drawing water deep into the nasal passages, or filling the mouth with water in an unusual manner.

Can someone who begins a voluntary fast break it?

It is preferable for someone who begins an act of worship not to break it.
Allah the Exalted has said {what means}: "and let not your [good] deeds come to nought!" [Muhammad/33].
However, if a person starts a voluntary fast (nafl) and needs to break it, they are going against what is preferable, but there is no sin upon them.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.