Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(67): “Ruling on Dividing Land in Accordance with Tameem Ad-Dari`s Endowment“

Date Added : 02-11-2015

 

Resolution No.(67): "Ruling on Dividing Land in Accordance with Tameem Ad-Dari`s Endowment"

Date: 23/5/1424 AH corresponding to 23/7/2003 AD.

 

The Board received the following question:

How to divide an inherited plot of land {Waqf Tameem Ad-Dari type} amongst eligible heirs, taking into consideration that it is located within the borders of Al-Khalil Municipality. Is it possible to divide it according to Sharia, or the Ottoman Land Code?

Answer: All success is due to Allah.

After deliberation, the Board is of the view that the revenue of the aforementioned plot and the structure on it is to be divided according to Sharia, and not the Ottoman Land Code. This is because it isn`t a miri land stated in the Ottoman Land Code, rather, it is registered as an endowment of Tameem Ad-Dari`s type, located within the borders of Al-Khalil Municipality. And Allah Knows Best.

 

  Iftaa` Board

Chairman of the Iftaa` Board, Chief Justice, Izz Al-Deen Al-Tamimi

                    Dr. Mohammad Abu Yahia     

             Dr. Ahmad Hilayil       

                         Sheikh Mahmoud Shwayyaat

                    Dr. Abdulsalam Al-Abbadi

             Dr. Yousef Gheezaan

         Dr. Wasif Al-Bakhri

            Sheikh Saeid Hijjawi

                 Sheikh Na`eim Mujahid

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What are the legal and religious consequences for a charitable organization in the event that a sacrificial animal is damaged or spoiled after slaughter?

All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Charitable organizations entrusted with slaughtering sacrificial animals (uḍḥiyyah) and distributing their meat on behalf of their owners are obligated to safeguard the meat from spoilage, damage, theft, and any other harm. This is because such organizations act as agents (wukalā') on behalf of those offering the sacrifice, and an agent holds what is entrusted to them in trust (amānah) — whether they receive a wage for their work or act on a voluntary basis.
If the sacrificial animal is damaged after slaughter during the processes of packaging, transportation, or storage due to negligence or oversight — whether on the part of the organization's own staff overseeing the operation, or on the part of third parties contracted by the organization such as transport or shipping companies — then liability falls upon the negligent party, who is required to compensate for the value of the sacrifice. It is not permissible to cover such compensation from the organization's other donor funds.
However, if the damage to the sacrificial animal occurs without any negligence in its preservation and storage on the part of any party involved in the transportation, shipping, or storage process, and is instead attributable to force majeure circumstances beyond their control, then no financial liability is borne by any party in such a case. And Allah Almighty knows best.

Is it valid to perform Tarawih prayer at home?

It is Sunnah for a Muslim to perform Tarawih prayer in congregation at the mosque.
However, if a person sometimes prays it at home in congregation with their family for a valid reason, there is no harm in doing so.

What is the ruling on men wearing rings (those made of silver and of other metals, such as iron), and are there conditions for men wearing rings?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is sunnah for men to wear a silver ring on the right hand, following the practice of the Prophet (peace and blessings be upon him). It is reported in Ṣaḥīḥ al-Bukhārī, on the authority of Anas ibn Mālik (may Allah be pleased with him), that the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) took a silver ring and had “Muḥammad Rasūl Allāh” engraved on it. He said: “I have taken a ring of silver and had ‘Muḥammad Rasūl Allāh’ engraved on it, so let no one engrave the like of its engraving.”
It is a condition that the silver ring not exceed the size customary in the local norm (ʿurf). If it does, that is extravagance (isrāf). A ring made of a metal other than silver, such as iron or copper, is permissible to wear without disapproval (karāhah), except gold, which is forbidden (ḥarām) for a man to wear.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.1/p.586): “It is permissible, without disapproval, to wear a ring of iron or lead. It is sunnah for a man to wear a silver ring on the little finger of his right or left hand. Wearing it on the right is better, and it is permissible on the left, and on both together.”
It is also stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.97): “It is lawful for him, that is, the man, and likewise the khunthā (person of indeterminate sex), indeed all the more so, to wear a ring of silver, by consensus (ijmāʿ), because the Prophet (peace and blessings be upon him) took a ring of silver, narrated by the two Shaykhs (al-Bukhārī and Muslim). Wearing it is in fact sunnah, whether on the right or the left, though the right is better according to the sound position, as stated in the chapter on clothing in al-Rawḍah… The Shāfiʿī jurists did not specify the permitted size of the ring, and they probably relied on custom (ʿurf), that is, the custom of that country and the habit of people of his standing in it. Whatever exceeds that is extravagance, as they said regarding a woman’s anklet. This is the reliable position (al-muʿtamad).” And Allah Almighty knows best.