Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(64): "Ruling on a Veiled Woman Uncovering her Face"

Date Added : 29-11-2015

 

Resolution No.(64): "Ruling on a Veiled Woman Uncovering her Face"

Date: 8/4/1424 AH, corresponding to 9/6/2003

 

The Board received the following question:

What is the ruling on uncovering woman's face for voters identifications causes minutes before voting takes place at polling stations?

Answer: All success is due to Allah

The Board is of the view that the permissibility of a woman uncovering her face, in general, is a controversial issue amongst the Jurists. The majority of them see that it is permissible for a woman to uncover her face because it isn`t an Awrah (private parts); whereas, some of them see that it is forbidden. Nevertheless, there is a consensus amongst the Jurists that it is permissible for the woman to uncover her face for litigation or delivering a testimony, and she isn`t considered sinful when required to do that for similar purposes.

Since casting her vote is tantamount to giving a testimony, a veiled woman is permitted to uncover her face, while not wearing make-up, for identity check at poll stations and she isn`t considered sinful at all. However, it is better that a female is assigned for checking the identity of veiled women during elections, and as much as possible.

And Allah, The Almighty Knows Best.

 

Chairperson of the Iftaa` Board, Chief Justice, Izz Aldeen Attamimi

  Dr. Wasif Al-Bakhri

Dr. Ahmad Hilayel

            Dr. Abdulsalam Al-Abbadi

  Dr. Yousef Ghizaan

     Sheikhb Sa`id Hijjawi

        Sheikh Na`iem Mujahid

             Sheikh Mahmood Shwayat

            Dr. Mohammad Abu Yahia

 

Note: His Grace, Dr. Nooh Al-Qhodat said: "It is permissible for a woman to cast her vote, and that covering her face before people other than her husband and Mahrams (unmarriageable male relatives) is obligatory according to some Jurists. Therefore, a woman who sees that covering her face before non-Mahrams (Marriageable men) obligatory, she mustn`t uncover it for the purpose of casting her vote."

 

 

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

Is it permissible for a woman to give the ransom (Fidyah) for breaking her fast to her granddaughter (her son`s daughter)?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible for a woman to give the ransom (Fidya) for breaking her fast in Ramadan to her granddaughter (her son’s daughter), provided that the girl is poor and her basic needs are not being met by the maintenance (Nafaqah) of those who are lislamically obligated to provide for her. And Allah the Exalted knows best.

Should one who doesn`t perform prayer out of laziness make it up later, and how should he/she do so?

All perfect praise be to Allah,The Lord of The Worlds                                                                                                                                                              He/she is obliged to make up missed prayers by offering with each obligatory prayer another one, and if he/she offers two, then it is better. And Allah Knows Best.

Can someone who begins a voluntary fast break it?

It is preferable for someone who begins an act of worship not to break it.
Allah the Exalted has said {what means}: "and let not your [good] deeds come to nought!" [Muhammad/33].
However, if a person starts a voluntary fast (nafl) and needs to break it, they are going against what is preferable, but there is no sin upon them.