Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(278): "Ruling on Renting a Mosque`s Mortuary"

Date Added : 22-05-2019

Resolution No.(278)(12/2019), By The Board of Iftaa',Researches and Islamic Studies:

 "Ruling on Renting a Mosque`s Mortuary"

Date: (11/ Ramadan/1440 AH), corresponding to (16/5/2019 AD).

 

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds.

During its sixth session held on the above date, the Board reviewed the letter No.(5/5/3/993) sent from His excellency Deputy Director of Awqaf Funds Development Department Dr. Abed Mahmoud Al-Smiraat, and reads as follows:

We would like to bring to Your Grace`s attention the fact that At-Tawbah Funeral Center has applied for renting Al-Ethar Mosque`s Mortuary in Hashmiah area, Zarka. Could you kindly clarify the ruling of Sharia on this?

After deliberating, the Board decided the following:

Endowment properties allocated for mosques should serve the purpose for which they were endowed in the first place without any financial investment returns from private companies. Therefore, the Board is of the view that it isn`t permissible to rent the above mortuary. Rather, it should remain as an endowment for the people to benefit from.  And Allah the Almighty Knows Best.

 

 

Chairperson of Iftaa` Board,

Grand Mufti of Jordan,

Dr. Mohammad Al-Khalayleh

Sheikh Abdulkareem Al-Khasawneh, Member

Dr. Ahmad Al-Hasanat, Member

Sheikh Sa`eid Al-Hijjawi, Member

Judge Khalid Woraikat, Member

Dr. Mohammad Al-Zou`bi/ Member

Prof. Adam Nooh Al-Qhodaat/Member

Prof. Abdullah al-Fawaaz/Member

Dr Mohammad Khair al-Esa/Member

Dr. Rashaad Al-Kelaani/Member

Dr. Majid Darawsheh/Member

 

 

 

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

Is it a condition that one should offer two sacrifices for a male newborn?

It is desirable to offer two sheep for a male newborn, and one for a female newborn. Offering one sheep for the male newborn is also permissible as it observes the Prophet`s Sunnah in this regard.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on forgiving a tenant next month's rent, with the intention of counting it toward zakāh al-māl?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It does not fulfill the obligation to count the rent owed on a house, or a portion of it, in lieu of zakāh. Rather, it is necessary to first transfer ownership of the zakāh amount to the poor person directly; only afterward may he be asked to pay the rent [from that money].
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 112): "If someone gives [money] to a poor person, stipulating that the recipient return it to him in payment of a debt owed to him, or says, 'I am making what you owe me into zakāh, so take it [as such]' — this is not valid. But if he gives it to him with the [unstated] intention that the recipient will use it to repay him, or says, 'Repay what you owe me, so that I may [then separately] give it to you as zakāh,' or the debtor himself says, 'Give it to me, so that I may [then] repay you with it' — this is valid, and there is no binding obligation for the recipient to actually fulfill this [informal understanding]."
We would also remind [the reader] of the ḥadīth of the Prophet ﷺ: "The Muslim is the brother of the Muslim: he does not wrong him, nor does he abandon him [to harm]. Whoever attends to the needs of his brother, Allah, the Mighty and Majestic, will attend to his needs. Whoever relieves a Muslim of a hardship, Allah, the Mighty and Majestic, will relieve him of one of the hardships of the Day of Resurrection. And whoever conceals [the faults of] a Muslim, Allah will conceal him on the Day of Resurrection." (Agreed upon). And Allah, the Exalted, knows best.

Is my husband entitled to take my salary?

Your salary is yours, and you may give some of it to him as a kind of free-will contribution.