Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(126): "Ruling of Sharia on Building Graves over each other"

Date Added : 18-12-2017

Resolution No.(126): "Ruling of Sharia on Building Graves over each other"

Date: 27/4/1430 AH, corresponding to 23/4/2009.

 

All perfect praise be to Allah, The Lord of The Worlds; and may His blessings and peace be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.
On the above date, the Board reviewed the letter of the Chairman of Abu Nussair Local Committee, No. 6/9/139, 27/1/2009, which includes the intention to build graves over each other.
After deliberating and researching, the Board decided what follows:
In principle, it is imperative that each deceased person is buried in one grave, and it isn`t permissible to bury more than one person in one grave if that wasn`t necessary. However, in case of necessity, such as when there are many deceased persons and it is difficult to bury each in a separate grave, burying them in one grave is permissible.
If the deceased person was buried in a grave, it isn`t permissible to build any structure over it, except that which preserves their corpse and keeps it in its place. Moreover, it isn`t permissible to bury a deceased person over another as indicated by the Hadith of Jabir (May Allah be pleased with him), who said: "The Messenger of Allah (PBUH) forbade that the graves should be plastered (made into permanent structures), used as sitting places (for the people) or building over them." {Muslim}.
In addition, the grave should be in an underground hole, because the Prophet (PBUH) said about those killed in the Battle of Uhud: "Dig graves and make them good and deep…" {Sunn An-Nassa`i}.
In conclusion, it is impermissible to build graves over each other because they are actually like the big drawers of hospitals` mortuary fridges, and not graves in the sense that suits the dignity of the Muslim person. Moreover, there is no need for burying more than one person in one grave since the desert is very vast, a human being is only buried once, and wherever there is a cemetery people can reach it. And Allah Knows Best.

 

Chairman of the Iftaa` Board, The Grand Mufti of Jordan, Sheikh Abdulkareem Al-Khasawneh

Vice-Chairman of the Iftaa` Board, Dr. Ahmad Hilayel

Sheikh Sa`eid Hijjawi/ Member

              Dr. Mohammad Khair Al-Eesa/ Member

                                                            Judge Sari Attieh/ Member

    Dr. Abdulrahman Ibdah/ Member

            Dr. Mohammad Al-Ibraheem/ Member

            Dr. Abdulnaser Abu Al-Basal/ Member

                        Dr. Mohammad Al-Khalayleh/ Executive Secretary of the Iftaa` Board

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

Is it permissible for a woman in her menstrual period to recite from the Mus-haf (copy of the Quran ), or to recite by heart?

A menstruating woman is permitted neither to recite nor to touch the Quran according to what Ali Bin Abi Talib (May Allah be pleased with him) reported about the Prophet (PBUH) who was only held from reciting the Holy Quran by Janabah (Major impurity) [Al-Tirmizi in a sound Hadith]. Although Janabah and menstruation are major impurities, a menstruating woman is permitted to supplicate Allah (Duaa`) and make Zikr (Tasbihat ), even if these involved saying words from the Holy Quran, provided that she does not mean the words for themselves but as a supplication, or Zikr. Moreover, she is rewarded for not reciting the Quran during her menstrual period because she abided by the injunctions of Allah.

If a person enters a mosque and finds the congregation in the final tashahhud, which is more virtuous — joining them or waiting for a second congregation to catch the opening takbīr (takbīrat al-iḥrām)?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If a worshipper finds a congregation that is about to finish its prayer, and he hopes to catch the entire prayer from the beginning with another congregation, it is more virtuous for him to pray with this first congregation and then repeat the prayer with the second one — provided he does not intend to confine himself to a single prayer. If, however, he intends to perform only one prayer, then it is more virtuous for him to wait for the second congregation rather than joining the first, so that he may attain the reward of congregational prayer for every single rakʿah.
Al-Khaṭīb al-Sharbīnī, may Allah have mercy upon him, states: "If members of a congregation enter the mosque while the imam is in the final tashahhud, al-Qāḍī Ḥusayn held that it is recommended for them to join him in prayer, and that they should not delay in order to form a second congregation. Al-Mutawallī, however, affirmed the opposite view, and al-Qāḍī's own statement elsewhere supports this latter position, which is the relied-upon view. In fact, it is more virtuous for a person who has missed part of the prayer with one congregation, and who hopes to catch another congregation with whom he can attain the entire prayer within its proper time, to delay so that he may catch it in full with them. This applies when he intends to confine himself to a single prayer; otherwise, it is more virtuous for him to pray with the first group and then repeat the prayer with the others." [Mughnī al-Muḥtāj,Vol. 3/P.186] And Allah the Almighty knows best.

 Should a person who doesn’t offer Tasbeehb (saying Subhaana Rabbiya Al-‘Atheem during Rukoo`, and saying Subhaana Rabbiya Al-A‘laa during Sujood) during Rukoo` and Sujood perform As-Sahw Sujood (prostration of forgetfulness)?

He/ she doesn`t have to perform Sujood As-Sahw, whether he/she didn`t offer Tasbeeh during Rukoo` and Sujood either intentionally ,or unintentionally, provided that the attentiveness of the heart wasn`t undermined since it is a pillar in both.